Personel w grze My Cafe (Moja Kawiarnia) to postacie, które możesz zatrudnić w swojej kawiarni jako baristów lub kelnerów. Wszyscy gracze rozpoczynają swoją przygodę z grą z jedną i tą samą postacią, która zostaje z nami na zawsze, to baristka Ania.

W trakcie zdobywania kolejnych poziomów możemy zatrudniać kolejnych członków personelu (pracowników) w dowolnych kombinacjach, czyli tylu kelnerów i baristów ile chcemy, ale ważne aby dobierać ich według ich umiejętności, zwłaszcza zwrócić proszę uwagę na tych, którzy obdarowują nas każdego dnia przyprawami.

Jak zatrudnić pracownika?

1) Wejdź do menu

2) Przejdź do zakładki „Pracownicy”

3) Możesz zatrudnić pracownika tylko, gdy masz wolne miejsca.

4) Kliknij „Pokaż kandydatów”

5) Kup pracownika, który Ci pasuje.

6) Miejsca na 3-ciego pracownika jest darmowe od poziomu 8-ego (lub zapłacić możesz 75 diamentów, aby zatrudnić wcześniej, na 4-ego jest darmowe od poziomu 10-ego (aby zatrudnić go wcześniej trzeba zapłacić 499 diamentów), a dla 5-ego jest dostępne mając VIP 6+.

Jak zwolnić pracownika?

Aby zwolnić pracownika, kliknij na niego, wybierz „Opowiedz o swoich umiejętnościach” i kliknij „Zwolnij”.

Jak ponownie zatrudnić pracownika?

Jeśli zatrudniamy ponownie wcześniej zwolnionego pracownika to na szczęście nie musi zaczynać zbierania doświadczenia od początku. Umiejętności będzie miał identyczne jak przed zwolnieniem, ale koszty zatrudnienia i tak ponosimy kolejny raz.

Jaka jest różnica pomiędzy baristą a kelnerem?

Pamiętaj o tym, że są dwa rodzaje pracowników:
• Bariści
• Kelnerzy

Różnią się tym, że bariści obsługują jedynie przy ladzie. Kelnerzy zaś pracują z klientami siedzącymi przy stolikach. Nie mogą jednak wykonywać swojej pracy, jeśli nie mają stolika kelnerskiego.

Mój pracownik nie zdobywa doświadczenia. Co mam zrobić?

Pamiętaj, że bariści pracują tylko przy ladach, a kelnerzy z klientami przy stolikach. Jeśli któryś z twoich pracowników przestał zdobywać doświadczenie, najpierw sprawdź wnętrze swojej kawiarni. Być może brakuje lad lub stolików potrzebnych tej osobie. Warto również wspomnieć o tym, że kelnerom potrzebny jest stolik kelnerski i przynajmniej jeden barista przygotowujący zamówienia.

Sprawdź również, czy pracownik nie jest przypisany do zamówień telefonicznych. Przy ich wykonywaniu nie zdobywa doświadczenia.

Jak ulepszać umiejętności pracowników?

Każdy pracownik ma konkretne umiejętności, takie jak:

  • Prędkość – dzięki niej pracownik szybciej pracuje.
  • Cena – możesz podnieść cenę danego napoju lub dania.
  • Premia codzienna – raz dziennie pracownik daje ci konkretną przyprawę.
  • Codzienny zwykły prezent – raz dziennie pracownik daje ci zwykły prezent.
  • Operator ekspresu – zmniejsza czas przygotowania każdego dania lub napoju, do którego potrzebny jest konkretny rodzaj ekspresu
  • Mistrz napiwków – prawdziwy czaruś z tego pracownika. Klienci zostawiają większe napiwki.
  • Mistrz perswazji – jeśli klient odda zamówienie (brak przepisy lub za drogo), pracownik może zasugerować alternatywę.

Gdy pracownik zdobędzie nowy poziom, jego umiejętności mogą zostać ulepszone. Otwórz menu pracownika i dotknij „Ulepsz za darmo”. Umiejętności można ulepszać również za diamenty, ale poziom umiejętności nie może przekroczyć poziomu pracownika.

Umiejętności można także ulepszać za diamenty (ale poziom umiejętności nie powinien przekraczać poziomu pracownika).

Jak zresetować umiejętności?

Nie da się tego zrobić, więc dokonaj dobrego wyboru.

Jak zmienić obranie pracownika?

Aby zmienić mundur personelu, dotknij dowolnego pracownika i wybierz „Zmieńmy trochę Twój wizerunek”. Następnie zostaniemy przeniesieni do szafy, gdzie można wybrać i kupić ubranie. Za dany strój płacimy raz, ale korzystać z niego może dowolna ilość pracowników. Jeśli chcecie kupić ubrania w określonym stylu to pamiętajcie, aby najpierw uzbierać określoną ilość napiwków dla tego stylu. Ubrania w danym stylu nie zwiększają napiwków.

Czemu pracownicy nie realizują zamówień telefonicznych?

Pracownicy nie mogą w pełni realizować zamówień z przyprawami. Tylko Ty możesz zarządzać zasobami, w tym przyprawami. Jeśli więc przypisałeś swój personel do zamówienia telefonicznego, a następnie wróciłeś, aby zobaczyć, że jest jeszcze niekompletne, dokładnie sprawdź zawartość tego zamówienia. Tym samym twoi pracownicy nie mogą też realizować zamówień specjalnych.

Lista pracowników

ImięTypKoszt w monetachKoszt w diamentachPrzyprawy Umiejętność
Alinabarista1000--Przyśpiesza herbatę
Wiktorbarista1000--Przyśpiesza espresso
Kasiabarista1000--Przyśpiesza americano
Fryderykbarista1000--Przyśpiesza latte
Sylwiabarista1000--Przyśpiesza cappuccino
Szymonbarista1000--Przyśpiesza gorącą czekoladę
Samantabarista2000--Przyśpiesza espresso, Przyśpiesza cappuccino
Stefanbarista2000140-Przyśpiesza herbatę, Przyśpiesza latte
Juliakelnerka14500449płatki różyPodnosi ceny ciast
Jerzykelner16500475anyżPodnosi ceny lodów
Edytakelnerka29000549anyż gwieździstyPodnosi ceny gorącej czekolady
Sergiuszkelner31500559gałka muszkatołowaPodnosi ceny cappuccino
Dianakelnerka42000579żeń-szeńPodnosi ceny latte
Mikołajkelner44500579galangalPodnosi ceny americano
Anetakelnerka58500599kardamonPodnosi ceny espresso
Benjaminkelner59500599tapiokaPodnosi ceny herbaty
Jagodakelnerka62500599guaranaMistrzyni napiwków
Tadeuszkelner63500599szafranPodnosi ceny espresso
Andrzejkelner800--Mistrz napiwków
Edwardbarista800--Mistrz napiwków
Adriannakelnerka1500--Podnosi ceny herbaty
Filipkelner1500--Podnosi ceny espresso
Marysiakelnerka1500--Podnosi ceny americano
Jacekkelner1500--Podnosi ceny latte
Weronikakelnerka150099-Podnosi ceny cappuccino
Jankelner1500--Podnosi ceny gorącej czekolady
Kimkelnerka150099-Podnosi ceny lodów
Samuelkelner1500--Podnosi ceny ciast
Karinakelner3000--Podnosi ceny herbaty i ciast
Franciszekkelner3000179-Podnosi ceny espresso i americano
Tomaszkelner3000179-Podnosi ceny latte i cappuccino
Hannakelnerka3000179-Podnosi ceny gorącej czekolady i lodów
Alicjabarista50--prędkość
Danielbarista50--prędkość
Magdabarista50--prędkość
Mateuszkelner50--prędkość
Makskelner50--prędkość
Milenakelnerka50--prędkość
Zofiakelnerka50--prędkość
Wojciechbarista50--prędkość
Zuzannabarista14000440-prędkość, przyśpiesza gorącą czekoladę
Ferdynandbarista5000--prędkość, przyśpiesza americano i gorącą czekoladę
Wiktoriakelnerka700--prędkość, mistrzyni perswazji
Agnieszkabarista300--mistrzyni perswazji