Personel w grze My Cafe (Moja Kawiarnia) to postacie, które możesz zatrudnić w swojej kawiarni jako baristów lub kelnerów. Wszyscy gracze rozpoczynają swoją przygodę z grą z jedną i tą samą postacią, która zostaje z nami na zawsze, to baristka Ania.
W trakcie zdobywania kolejnych poziomów możemy zatrudniać kolejnych członków personelu (pracowników) w dowolnych kombinacjach, czyli tylu kelnerów i baristów ile chcemy, ale ważne aby dobierać ich według ich umiejętności, zwłaszcza zwrócić proszę uwagę na tych, którzy obdarowują nas każdego dnia przyprawami.
- Jak zatrudnić pracownika?
- Jak zwolnić pracownika?
- Jak ponownie zatrudnić pracownika?
- Jaka jest różnica pomiędzy baristą a kelnerem?
- Mój pracownik nie zdobywa doświadczenia. Co mam zrobić?
- Jak ulepszać umiejętności pracowników?
- Jak zresetować umiejętności?
- Jak zmienić obranie pracownika?
- Czemu pracownicy nie realizują zamówień telefonicznych?
- Lista pracowników
Jak zatrudnić pracownika?
1) Wejdź do menu
2) Przejdź do zakładki „Pracownicy”
3) Możesz zatrudnić pracownika tylko, gdy masz wolne miejsca.
4) Kliknij „Pokaż kandydatów”
5) Kup pracownika, który Ci pasuje.
6) Miejsca na 3-ciego pracownika jest darmowe od poziomu 8-ego (lub zapłacić możesz 75 diamentów, aby zatrudnić wcześniej, na 4-ego jest darmowe od poziomu 10-ego (aby zatrudnić go wcześniej trzeba zapłacić 499 diamentów), a dla 5-ego jest dostępne mając VIP 6+.
Jak zwolnić pracownika?
Aby zwolnić pracownika, kliknij na niego, wybierz „Opowiedz o swoich umiejętnościach” i kliknij „Zwolnij”.
Jak ponownie zatrudnić pracownika?
Jeśli zatrudniamy ponownie wcześniej zwolnionego pracownika to na szczęście nie musi zaczynać zbierania doświadczenia od początku. Umiejętności będzie miał identyczne jak przed zwolnieniem, ale koszty zatrudnienia i tak ponosimy kolejny raz.
Jaka jest różnica pomiędzy baristą a kelnerem?
Pamiętaj o tym, że są dwa rodzaje pracowników:
• Bariści
• Kelnerzy
Różnią się tym, że bariści obsługują jedynie przy ladzie. Kelnerzy zaś pracują z klientami siedzącymi przy stolikach. Nie mogą jednak wykonywać swojej pracy, jeśli nie mają stolika kelnerskiego.
Mój pracownik nie zdobywa doświadczenia. Co mam zrobić?
Pamiętaj, że bariści pracują tylko przy ladach, a kelnerzy z klientami przy stolikach. Jeśli któryś z twoich pracowników przestał zdobywać doświadczenie, najpierw sprawdź wnętrze swojej kawiarni. Być może brakuje lad lub stolików potrzebnych tej osobie. Warto również wspomnieć o tym, że kelnerom potrzebny jest stolik kelnerski i przynajmniej jeden barista przygotowujący zamówienia.
Sprawdź również, czy pracownik nie jest przypisany do zamówień telefonicznych. Przy ich wykonywaniu nie zdobywa doświadczenia.
Jak ulepszać umiejętności pracowników?
Każdy pracownik ma konkretne umiejętności, takie jak:
- Prędkość – dzięki niej pracownik szybciej pracuje.
- Cena – możesz podnieść cenę danego napoju lub dania.
- Premia codzienna – raz dziennie pracownik daje ci konkretną przyprawę.
- Codzienny zwykły prezent – raz dziennie pracownik daje ci zwykły prezent.
- Operator ekspresu – zmniejsza czas przygotowania każdego dania lub napoju, do którego potrzebny jest konkretny rodzaj ekspresu
- Mistrz napiwków – prawdziwy czaruś z tego pracownika. Klienci zostawiają większe napiwki.
- Mistrz perswazji – jeśli klient odda zamówienie (brak przepisy lub za drogo), pracownik może zasugerować alternatywę.
Gdy pracownik zdobędzie nowy poziom, jego umiejętności mogą zostać ulepszone. Otwórz menu pracownika i dotknij „Ulepsz za darmo”. Umiejętności można ulepszać również za diamenty, ale poziom umiejętności nie może przekroczyć poziomu pracownika.
Umiejętności można także ulepszać za diamenty (ale poziom umiejętności nie powinien przekraczać poziomu pracownika).
Jak zresetować umiejętności?
Nie da się tego zrobić, więc dokonaj dobrego wyboru.
Jak zmienić obranie pracownika?
Aby zmienić mundur personelu, dotknij dowolnego pracownika i wybierz „Zmieńmy trochę Twój wizerunek”. Następnie zostaniemy przeniesieni do szafy, gdzie można wybrać i kupić ubranie. Za dany strój płacimy raz, ale korzystać z niego może dowolna ilość pracowników. Jeśli chcecie kupić ubrania w określonym stylu to pamiętajcie, aby najpierw uzbierać określoną ilość napiwków dla tego stylu. Ubrania w danym stylu nie zwiększają napiwków.
Czemu pracownicy nie realizują zamówień telefonicznych?
Pracownicy nie mogą w pełni realizować zamówień z przyprawami. Tylko Ty możesz zarządzać zasobami, w tym przyprawami. Jeśli więc przypisałeś swój personel do zamówienia telefonicznego, a następnie wróciłeś, aby zobaczyć, że jest jeszcze niekompletne, dokładnie sprawdź zawartość tego zamówienia. Tym samym twoi pracownicy nie mogą też realizować zamówień specjalnych.
Lista pracowników
Imię | Typ | Koszt w monetach | Koszt w diamentach | Przyprawy | Umiejętność |
---|---|---|---|---|---|
Alina | barista | 1000 | - | - | Przyśpiesza herbatę |
Wiktor | barista | 1000 | - | - | Przyśpiesza espresso |
Kasia | barista | 1000 | - | - | Przyśpiesza americano |
Fryderyk | barista | 1000 | - | - | Przyśpiesza latte |
Sylwia | barista | 1000 | - | - | Przyśpiesza cappuccino |
Szymon | barista | 1000 | - | - | Przyśpiesza gorącą czekoladę |
Samanta | barista | 2000 | - | - | Przyśpiesza espresso, Przyśpiesza cappuccino |
Stefan | barista | 2000 | 140 | - | Przyśpiesza herbatę, Przyśpiesza latte |
Julia | kelnerka | 14500 | 449 | płatki róży | Podnosi ceny ciast |
Jerzy | kelner | 16500 | 475 | anyż | Podnosi ceny lodów |
Edyta | kelnerka | 29000 | 549 | anyż gwieździsty | Podnosi ceny gorącej czekolady |
Sergiusz | kelner | 31500 | 559 | gałka muszkatołowa | Podnosi ceny cappuccino |
Diana | kelnerka | 42000 | 579 | żeń-szeń | Podnosi ceny latte |
Mikołaj | kelner | 44500 | 579 | galangal | Podnosi ceny americano |
Aneta | kelnerka | 58500 | 599 | kardamon | Podnosi ceny espresso |
Benjamin | kelner | 59500 | 599 | tapioka | Podnosi ceny herbaty |
Jagoda | kelnerka | 62500 | 599 | guarana | Mistrzyni napiwków |
Tadeusz | kelner | 63500 | 599 | szafran | Podnosi ceny espresso |
Andrzej | kelner | 800 | - | - | Mistrz napiwków |
Edward | barista | 800 | - | - | Mistrz napiwków |
Adrianna | kelnerka | 1500 | - | - | Podnosi ceny herbaty |
Filip | kelner | 1500 | - | - | Podnosi ceny espresso |
Marysia | kelnerka | 1500 | - | - | Podnosi ceny americano |
Jacek | kelner | 1500 | - | - | Podnosi ceny latte |
Weronika | kelnerka | 1500 | 99 | - | Podnosi ceny cappuccino |
Jan | kelner | 1500 | - | - | Podnosi ceny gorącej czekolady |
Kim | kelnerka | 1500 | 99 | - | Podnosi ceny lodów |
Samuel | kelner | 1500 | - | - | Podnosi ceny ciast |
Karina | kelner | 3000 | - | - | Podnosi ceny herbaty i ciast |
Franciszek | kelner | 3000 | 179 | - | Podnosi ceny espresso i americano |
Tomasz | kelner | 3000 | 179 | - | Podnosi ceny latte i cappuccino |
Hanna | kelnerka | 3000 | 179 | - | Podnosi ceny gorącej czekolady i lodów |
Alicja | barista | 50 | - | - | prędkość |
Daniel | barista | 50 | - | - | prędkość |
Magda | barista | 50 | - | - | prędkość |
Mateusz | kelner | 50 | - | - | prędkość |
Maks | kelner | 50 | - | - | prędkość |
Milena | kelnerka | 50 | - | - | prędkość |
Zofia | kelnerka | 50 | - | - | prędkość |
Wojciech | barista | 50 | - | - | prędkość |
Zuzanna | barista | 14000 | 440 | - | prędkość, przyśpiesza gorącą czekoladę |
Ferdynand | barista | 5000 | - | - | prędkość, przyśpiesza americano i gorącą czekoladę |
Wiktoria | kelnerka | 700 | - | - | prędkość, mistrzyni perswazji |
Agnieszka | barista | 300 | - | - | mistrzyni perswazji |