W poniższym artykule znajdziecie trzy przepisy normalne i tyle samo specjalnych, które zawierają kambuche. Lista powinna być przydatna, a w razie jakbyście znaleźli błąd to proszę go zgłaszać w komentarzach.

Kombucha to fermentowany napój otrzymywany z herbaty słodzonej i zaszczepionej żywymi kulturami bakterii i drożdży. W trakcie fermentacji cukry obecne w herbacie są przekształcane w kwasy organiczne, witaminy i enzymy, co daje napojowi charakterystyczny smak i właściwości prozdrowotne.

Kombucha powstaje poprzez dodanie do herbaty słodzonej specjalnej mieszanki kultur bakterii i drożdży, zwanej „matą Kombuchy” lub „młodym zaczynem”. Mieszanka ta jest pozostawiana do fermentacji przez około 7-14 dni w temperaturze pokojowej. W trakcie fermentacji cukry są metabolizowane przez kultury mikroorganizmów, co powoduje wytwarzanie kwasu octowego, jabłkowego, mlekowego i innych kwasów organicznych, które nadają napojowi charakterystyczny smak i zapach.

Kombucha jest bogata w witaminy i minerały, takie jak witamina B, C, E i K, a także w kwas glukonowy, który pomaga w utrzymaniu równowagi pH organizmu i reguluje trawienie. Napój ten zawiera również probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit i układu odpornościowego.

Kombucha jest powszechnie dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i kawiarniach. Może być sprzedawana w butelkach lub puszkach, często w różnych smakach, takich jak cytrynowy, imbirowy, malinowy czy jagodowy. Jednak z powodu procesu fermentacji, kombucha zawiera małe ilości alkoholu, dlatego osoby unikające alkoholu powinny spożywać go z umiarem lub unikać go całkowicie.

Zwykłe przepisy na Kambuche

Kambucha z wanilią i miętą
Skład: (kambucha, mięta, syrop waniliowy)

KambuchaMiętaSyrop waniliowy

Winogronowa kambucha z lodem i cytryną
Skład: (kambucha, lód, cytryna, sok winogronowy)

KambuchaLódCytrynaSok winogronowy

Kambucha Mojito
Skład: (kambucha, cytryna, mięta, miód)

KambuchaMiętaCytrynaMiód

Przepisy specjalne na deser Kambuche w grze Moja Kawiarnia

Karmelowa kambucha z cytryną i tapioką
Skład: (kambucha, cytryna, syrop karmelowy, tapioka)

KambuchaCytrynaSyrop karmelowyTapioka

Kambucha z zieloną herbatą, cytryną, miętą i żeń-szeniem
Skład: (kambucha, cytryna, mięta, zielona herbata, żeń-szeń)

KambuchaMiętaCytrynaŻen-szeń

Kawowa kambucha z cynamonem i gałka muszkatołową
Skład: (kambucha, espresso, cynamon, gałka muszkatołowa)

KambuchaEspressoCynamonGałka muszkatołowa

Wyposażenie kawiarni – Nalewak do Kambuchy

Nalewak do Kambuchy staje się dostępna od 21 poziomu. Aktualnie dzięki niej można wykonać trzy normalne przepisy i trzy przepisy specjalne. Ich wykaz znajdziecie powyżej. Dodatkowo koszt takiej maszyny to 666 000 w wersji prostej i 670 000 w wersji stylowej.